DOMOV

Kafe, základ života?

23.4.2018

Káva je hneď po rope najpredávanejšou vecou na svete a hneď po vode najobľúbenejším nápojom. Nech už sme malí, veľkí, vysokí, nízky alebo fialoví s bodkami, lejeme ju do seba naprieč svetom ostošesť. Samozrejme okrem mňa.

Môj priateľ je Talian. Je zo zeme cestovín, neprehľadnej cestnej premávky a kávy. Bez čoho  Talian nemôže žiť? Bez mamy, futbalu a… zase kávy. On chutí ako káva, vonia ako káva a verte alebo nie, aj ako káva vyzerá. Naposledy, keď som si ho prehliadala, mal ju na topánkach, nohaviciach aj tričku. A necháva si ju posielať. Tá naša sa vraj nedá piť. Pche!

Ja sa naopak kávy ani nedotknem, ani keby som mala mať očné viečka podopreté zápalkami a upadala do kómy. Vždy, keď ideme na návštevu do Talianska, tak na mňa tamojšia famiglia kuká, ako keby som trpela nejakou vážnou chorobou. Ponúkajú mi lieky na žalúdok a šepkajú si poverina – chudinka malá. Ona nemôže kávu. Ale mne proste len nechutí :-D. Radšej im ale nemávam červenou handrou pred očami a kývam hlavou akože no hej, čo narobíte.

Vedeli ste, že káva je vlastne ovocie? Kávové bôby sú plody rastliny zvanej kávovník. A jedná sa fakt o ovocie.

Pre Talianov, rovnako ako pre iné národy, je pitie kávy rituál. Zatiaľ čo Taliani si za výdatného kriku objednajú ráno v bare na stojáka espresso alebo cappuccino a vypanákujú ich, takí Arabi to majú o kvapku zložitejšie. Ponúknutú kávu prakticky nemožno odmietnuť (uf, ešte, že mám len toho uvrieskaného Taliana). Po vypití kávy položíte šálku buď dnom nahor na znamenie, že už ďalšiu nechcete, alebo dnom dole, teda tak, ako sme zvyknutí my, že chcete ďalšiu. A nosia vám ju až kým vám to konečne nedôjde alebo dokým neupadnete do kofeínového šoku.

V Turecku bolo zvykom to, že ak manžel nepoctil svoju ženu kávou, bol rozvod na spadnutie. No, u nás by to bolo naopak…

Každá zem má vlastné overené postupy, ako kávu pripraviť. Zatiaľ čo u nás je stále na vrchných priečkach popularity turek, ktorý vám obráti oči v stĺp, inde sa používajú najrôznejšie stroje, mašinky a kanvičky. Aj tú máme doma, a je nedotknuteľná. A ja by som sa jej dotýkať ani nechcela. Tá totiž nevyrába kávu, ale zbraň hromadného ničenia.

Väčšie neznamená automaticky lepšie. Jedna šálka espressa obsahuje 1/3 kofeínu! Mamma mia!

Možno budete prekvapení, ale pozadu neostávajú ani takí Japonci. Sú síce majstri v pití čaju, ale nezaostávajú ani v pití kávy. Poznáte Japoncov, pre tých nie je nič problém. Robia to, čo si zmyslia a čo nikoho iného ani nenapadne. Čajový rituál v posledných rokoch prenášajú aj na ten kávový a harmonicky tak prepájajú chuť a prežitok daného okamihu. A to všetko v peknom balení. Japonské servírovanie má noblesu a štýl, pritom v sebe ukrýva takú magickú jednoduchosť, ako keď Haruo Nakadžima čoby Godzila sfúkol Tokio.

Japonský štýl? Dobrá káva, dobrý dizajn. Bodka.

A čo vy? Potrpíte si na kvalitnú kávu, nepodceňujete prípravu a nedožijete sa bez kávy ani obeda? Alebo si kľudne objednáte v Mekáči Espresso picollo a je vám hej?

P.S. Picollo neexistuje. Italiano sa ma minule pýtal, prečo sú tu ľudia tak nafučaní, že pokrikujú na čašníka, že je malí 😀

Mohlo by sa vám páčiť tiež...

Žiadne komentáre

Komentovať

Aby jsme pre vás mohli naše služby ešte viac vylepčiť, používáme cookies. Viac informácií nájdete tu.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close