Lásky čas!

Lásky čas!

Už je to tu, hrdličkin hlas nás znova vyzýva k láske. A nech už sa prehnaný Valentín akokoľvek snaží, oslavy lásky na prvého mája nám neväzme. Pusa pod rozkvitnutou čerešňou je skrátka tradícia. Kopa ľudí sa teda povlečie na kopce, aby tam jednu štípanú dostali.

Pred použitím je treba poriadne namazať.

Kvôli láske ľudia robia odjakživa psie kúsky. Láska totiž nepozná hraníc – ani vzdialenosť, ani vek, ani iné nástrahy. Kvôli nej ľudia chudnú, priberajú, kukajú na každý futbalový zápas Hornej Dolnej, trápia sa s knedľami pre svokru alebo sprevádzajú polovičku na triedny zraz po tridsiatich rokoch. Spomeňte si na chudáka Rómea, ktorý vypije jed, keď si myslí, že je jeho milovaná mŕtva. Na Jacka, ktorý prenechá svojej láske Rose posledné dvere, zatiaľ čo on sám umrzne v ľadovej vode. Alebo na Brada Pitta, ktorý musí uživiť šesť detí. Láska je skrátka silná čarodejka. Ja som napríklad absolvovala desaťdennú návštevu talianskych príbuzných, ktorí sa množili delením a 24/7 na mňa hulákali jazykom, ktorému nerozumiem. Síce sa cítim ako po lobotómii (a odpusťte mi, ak je to na dnešnom článku poznať), ale čo by som pre lásku neurobila. Alebo pre dobré gény svojho budúceho potomstva, že. (A taktiež pre leto na pláži). 

Dejte vaše úmysly jasne najavo.

Keď už sme pri tom Taliansku, tak môj partner prehlásil, že vôbec nemá v pláne pobozkať ma pod nejakým stromom. Vysvetlila som mu, že ide o dávnu tradíciu, ktorá má svoj pôvod dokonca už v starovekom Ríme (jeho rodisku!!). Zamilovaní sa podľa nej musia pobozkať pod rozkvitnutou čerešňou, aby žena neuschla, poprípade, aby bola krásna po celý nasledujúci rok. Odpovedal mi, že som krásna dosť, vraj ešte aby ma tak očumoval niekto iný, a že vraj ma už zmlátil korbáčom, aby som neuschla a čo vraj to my Česi s tým uschnutím stále máme.

Vytipovanú obeť je treba pod strom šikovne nalákať…

Aby som to vysvetlila, tak v Taliansku, rovnako ako v ostatných európskych zemiach, sa na prvého mája vôbec neoslavuje nejaká láska, ale oslavuje sa sviatok práce. Kedysi sa s ním spájali aj masové sprievody, ktorých sa ľudia chtiac nechtiac museli zúčastňovať a pochodovať mestom. Vtedajší, nie práve liberálny, režim tak dával najavo jednotu pracujúcich a vládnucich. Tak určite.

Oslávte sviatok práce dňom voľna na slniečku!

Ale proti gustu žiaden dišputát. Vyberte si sami, či chcete radšej osláviť to, že sa musíme každé ráno od úsvitu do súmraku zodrať z kože alebo či si radšej zaujúkate pod Prunus avium. Ja som rozhodne pre bozkávačku, už len preto, že vyhladzuje vrásky na tvári, znižuje stres a taktiež si pritom vybudujete silnú imunitu. A ak by vás ani to nezaujalo, tak oslávte to, že je proste deň voľna. Juchú!