Jesenné must haves

Jesenné must haves

Jeseň je z pohľadu módy najzábavnejším obdobím roka. Kedy inokedy na seba môžete navešať ľahké šaty v kombinácií s kabátom a teniskami a neupiecť sa, no ani nezmrznúť? Toto obdobie prináša naviac malý bonus. Farby októbrovej prírody, tvary idylického vidieka a vône jablčného muštu u babičky. Čo teda, ak sa už rozhodnete nakupovať, musí určite skončiť vo vašom košíku?

Romantické šaty

To sa takto ráno prebudíte na svojom zámku a poviete si: „Dnes by som sa chcela zahrať na dievča z vidieka. A tak si v posteli dáte prosté raňajky, oblečiete si o niečo hrubšie pančuchy a do záhrad sa namiesto v krinolíne idete prechádzať v romantických šatách. Volániky, gombíky, viazačky – dĺžka ku kolenám alebo do pol lýtok vyzerá skvelo s teniskami či s kozačkami. A na výber sú snáď všetky možné kombinácie kvetinovej potlače. Bojíte sa, že v tom budete vyzerať trochu ako v retro nočnej košeli? Hlavné je vybrať si správny strih a veľkosť. Drobným a štíhlym dievčatám sa príliš voľné kúsky hodiť nebudú. Snáď len… ak ste v očakávaní šťastnej udalosti, to sú potom tieto šaty must have úplne bez diskusie a ohľadu na telesnú výšku.

Kocky, káro, pepito

Čo by to bolo za jeseň bez rúbania dreva na kúrenie a flanelovej košele? Ten károvaný vzor sa tento rok dostal snáď úplne všade. Na kabáty, kabelky, topánky, sukne, nohavicové kostýmy… a košele, samozrejme. Ak máte nejakú historickú v kúte šatníka, rozhodne s ňou neurobíte chybu. A ak naopak nič károvaného nemáte, choďte si niečo kúpiť. Tieto kúsky sú vlastne nadčasové, ľutovať teda nebudete. A ako bonus – káro je málokedy čiernobiele, takže ladí so širokou paletou basic topov. Jeden kúsok tak môžete nosiť na sto spôsobov.

Pikniková deka

Čo je tak ňuňu, že sa do toho nakoniec aj tak raz všetci zabalíme? Predsa huňatá deka. Presne tou sa návrhári inšpirovali pri skečovaní kabátov a iných zvrškov. Asi sa do toho nemusíte baliť ako starý indiáni, hodiť si pléd cez ramená je ale prekvapivo cool spôsob, ako sa zahriať v rannom chlade alebo večernej tme. V klimatizovanom kine vám zahreje kolená a počas babieho leta si na ňom usporiadate piknik. A keď nemáte pléd, dejte tam aspoň veľkú bundu alebo mäkučký kabát. Aspoň na oko tak popriete globálne otepľovanie – a na zimu nebude treba kupovať nič nového.

Nôžky ako obrázok

Až sa vás jeseň opýta, či ste si oholili nohy, môžete to ignorovať. Tento rok frčia nepriehľadné farebné pančuchy a tým je nejaká tá zatepľovacia vrstva úplne šum a fuk. Tento trend má ešte jednu dokonalú vlastnosť – pančuchy nie sú ktovieako drahá vec, takže si ich môžete nakúpiť celú paletu a potom ich striedať podľa nálady. Outfit bude vyzerať stále inak aj bez toho, aby ste čokoľvek menili. A to je dosť udržateľná a minimalistická cesta.

Teplé nohavice

Pamätáte si na jarné trendy a tmavý denim? Tak super, tieto veci kľudne noste aj teraz na jeseň. A ak premýšľate, čo ďalšieho si zaobstarať, pozrite sa, či sa niekde vo vašom okolí nevyskytujú nejaké menčestráky. Čo že to je? Menčester alebo taktiež kord je bavlnená tkanina, ktorá má vytkané rôzne široké prúžky zamatovo hebučkých chlpov. Posledné desaťročie ho nosili hlavne alternatívci a študenti FFUK, ale tento rok je už zase na vrchole. Neveríte mu? Mali by ste. Tento materiál je teplý, poddajný a nesmierne príjemný na nosenie.

Vhodná taška

Doplnky nakoniec. Na všetkých fashionweekoch frčali mikrokabelky – kabelôčky, do ktorých sa vám vlezie tak akurát telefón, občiansky a platobná karta. No a čo, tieto vecičky vyzerajú naozaj rozkošne, lenže kam dať počítač, okuliare, blok, nákup, kolieskové korčule a umývadlo? Na to tu sú naopak megatašky, do ktorých sa bez problémov zmestí aj haloweenska tekvica. Za seba teda odporúčam mať v šatníku aj mikro aj mega batožinu. A buď ich striedať alebo nosiť spoločne. Keď už pre nič, tak aspoň pre tú srandu.