Je to na sveter

Je to na sveter

Ráno. Je. Zima. Ale slniečko svieti, nebo je blankytné a na balkóne sa to nejak nezdá. A tak sa mi stáva, že mi kúsok od domu naskočí husia koža a začnú mi drkotať zuby. Vydržím to alebo sa musím vrátiť pre niečo teplejšieho? Vonku už je to proste na sveter. Ako ho nosiť, ako ho vybrať a ako ho udržiavať v kondícií?

Ako deti nás babušili mamy aj babičky. A vyžadovali, aby sme ich výtvory podivných tvarov nosili, sotva sa len trochu ochladilo. Pamätáte zelektrizované vlasy a “okúsaný” krk? Tieto svetrové horory sa mnohým zažrali pod kožu až tak, že sa všetkým pleteninám vyhýbajú, ako čert krížu – a potom klepú kosu. Pritom, verte alebo nie, sveter môže byť aj hebučký, krásny a sexy. Len to chce si správne vybrať.

Tvar a strih

Túto sezónu vážne frčia velikánske huňaté svetre. S rolákom aj výstrihom do véčka, kľudne aj prepínacie, vzorované a hrubé tak, že snáď ani nebudete potrebovať kabát. No ale, tento trendík sa nie každému hodí – a nebude tu večne. Omnoho lepšie je preto riadiť sa vlastným vkusom a potrebami. Pre zimomravých sú tu roláky. Vyzerajú skvelo len tak s džínsami, využijete ich aj ako zatepľovaciu vrstvu pod sako alebo jesenný kabát. Aby vám slúžili dlho a radostne, odporúčame skôr tenší úplet (aby ste v roláku a saku dokázali pokrčiť ruky) a neutrálne farby (aby ste ho mohli nosiť so všetkým). A potom je tu ešte jedna vec. Tušíte správne. Ako sa napchať do roláku, aby sa z make-upu nestala rozmazaná šmuha a z vlasov elektrický dikobraz? Použite fintu štylistov. Než strčíte hlavu do svetra, prehoďte si cez ňu ideálne hodvábnu šatku. Rolák po nej ľahko skĺzne a vaša krása ostane nedotknutá (a rolák nebude treba čistiť od rúžu). Pre leňochov a peciválov sú tu oversized svetre s výstrihom. Vyzerajú božsky si skinny džínsami, legínami alebo úzkou sukňou. Nožičky ako paličky im dodajú ten správny kontrast, neznamená to ale, že sa nebudú hodiť skutočným ženám. Pre nosenie na von stačí mať v hlave jednoduchú poučku – čím menšia telesná výška, tým kratší sveter. Kľudne aj len do pásu. Na druhú stranu, čo si budeme hovoriť, úplne najdokonalejšie sú na holom tele len s nohavičkami. V ľubovoľnej dĺžke. Fotografovia a štylisti to milujú a vaši blízky budú tiež ;-) Pre klasikov čo majú dosť času sú tu prepínacie svetre. Gombíkmi regulujete teplotu a to má niečo do seba. Ak ich plánujete nosiť aj slušne zapnuté, overte si pred kúpou ich dĺžku – nemali by zakrývať rozkrok a zadok už vôbec nie. Na to sú tu iné strihy. Rozviaty bohémovia si totiž sveter nezapínajú. Proste na nich nejak veje, prípadne je prepásaný opaskom. Tieto kúsky sú často dlhšie a v dňoch nesmelej jesene nahradia kabát. Navyše vám dovolia sa poriadne zababušiť – keď sa náhodou pretiahne večerné posedenie a s tmou padne aj pekelná zima.

Máte vybraný strih? Teraz pár slov o materiále.

Poctivé mäsožravé svetre z ovčej vlny už sa skoro nerobia. Takže ak máte citlivý krk, nemusíte mať obavy. Aj tak však stojí za to zamyslieť sa nad tým, z čoho má byť váš svetrík vyrobený. Zvieracia srsť kúzelne hreje, je udržateľná a ňuňu – ale kašmír, alpaka aj merino niečo stojí. A vyžadujú plnú pozornosť, čo sa týka prania, tak aj z pohľadu ochrany pred nenažranými molami. (Ilustračné príklady nájdete v každom sekáči. Chudáčikovia zrazení na polovičnú veľkosť, s vyhryzenými dierami…) Vegáni a leňosi to preto majú jasné. Umelé materiály tak nezahrejú, zato ich (strčené do vrecka proti mikroplastom) jednoducho strčíte do práčky a navyše nestoja štangľu zlata. A že sa v nich jednoducho tvorí statická elektrina? Stačí do prania pridať aviváž a uvidíte tú zmenu. Len pozor pri tanci so sviečkami a váľaní sa pri krbe. S ohňom nie sú kamaráti. Vôbec. Ps: Tak ma napadá… Ak ešte máte nejakú tú pletaciu babičku, prečo by vám sveter nemohla vyrobiť ona? Pletenie je dobré na nervy aj reumu, bude si pripadať užitočná a aspoň raz od nej dostanete vianočný darček, ktorý má naozaj využitie. Tak si niekde na nete nájdite obrázok vysneného svetra, v galantérií kúpte priadzu, ktorá vás nezožerie, a zastavte sa za babičkou. Takto na jeseň, v svetrovom počasí, to môže byť veľmi príjemné stretnutie s čajom, sviečkami a tak vôbec. Ten pravý sveter totiž hreje nie len na tele, ale aj pri srdiečku. Pps: Alebo si ho skúste upliesť sami. Nie je to vôbec ťažké a nie je to ani out. Na youtube nájdete dosť návodov. Ja osobne pletiem skoro stále. V tie ostatné dni potom sedím pri kolovrátku a vyrábam superluxusnú priadzu, na to pletenie. :-P