Ide cestovanie a plánovanie dohromady?

Ide cestovanie a plánovanie dohromady?

Je 4:03 ráno a ja som už s očami ako angorák hore. Nie, že by som chcela! Ale už okolo mňa pochoduje mama ako za bieleho dňa. Ideme totiž do Barcelony a približne za deväť hodín nám letí lietadlo. Štyri nula nula si mamka ala armádny generál s vrodeným zmyslom pre vojenský čas zvolila ako dobu najvhodnejšiu na vstávanie. A na ďalšie diskusie nebol priestor, nebodaj by som ešte prišla o perinu.

Nastavte si budík na dobrodružstvo.

Ak by bolo na mne, vstala by som dve hodinky pred odletom, vyčistila zuby, zavrela kufor, zavolala taxík a za hodinku by som bola na letisku. A ešte by som sa stihla navoňať v Duty freečku. Možno ale, že keby to bolo po mojom, vrieskala by som na upchatej diaľnici, že mi to uletelo a že kde mám teraz akože vziať peniaze na ďalšiu letenku. Nadávala by som na nikdy nekončiace opravy ciest, obľúbené heslo našej vlády ‘času dosť ’ a na úzkostlivé naliehanie na dodržovanie dopravných predpisov. Všetci ale vieme, kde sa stala chyba.

Niekam sa tie plány predsa uložiť musia. Ľadvinka to istí.

Naskytá sa otázka, či pred dovolenkou a taktiež počas nej plánovať, alebo skôr nechávať veci osudu a improvizovať. Vyššie uvedený príklad naznačuje, že plánovať sa určite musí. Ak si chce človek dovču užiť a nechce byť nepríjemne prekvapený, musí sa pripraviť na možné i nemožné. Ako ja vždy hovorím, vždy je lepšie lietadlo s vami, než bez vás. :-D Takže po tom, čo ste vynaložili úsilie na to, nájsť to najlepšie a najlacnejšie, stojí za to naplánovať si všetko tak, aby ste boli na letisku včas a bez stresu si užili ten pocit, že idete na výlet.

Aký by to bol výlet bez túlavých topánok?

Nehľadiac na to, že čím viac dopredu dovolenku plánujete, tým viac ušetríte. To sa týka nielen leteniek, ale aj ubytovania. A k tomu sa viaže samozrejme aj lepší výber. Kto ešte nespal v hoteli s ďalšími desiatimi spolunocľažníkmi a ráno sa neprebudil bez telefónu a s divným chlapíkom (iba) v kabáte pred tvárou, ten to možno podceňuje. Ja už som ale pár prďasov stretla, nejaký ten chrobák na mňa tiež vyliezol, takže ubytovanie väčšinou vyberám ešte pred samotnou dovolenkou. :-D Vybrať si môžete aj lepšiu kombináciu leteniek, takže vám v závere väčšie plánovanie prinesie aj väčšiu flexibilitu. A nakoniec, veľkou časťou dovolenky je práve aj to očakávanie a tešenie, na to sa veľmi zabúda. Ak idete na last minute, tešíte sa asi tak tú minútu, za chvíľu ste späť a je po všetkom. Takže plánujte a tešte sa!

Neviete kade kam? Nevadí.

Aby som nepôsobila ako niekto, kto si naplánuje aj dvojminútovú pauzu na záchod, musím povedať, že som taktiež zástancom neplánovania. Vysvetlím. Teraz som išla napríklad do Viedne a okrem cesty a ubytovania som išla na blind. A strašne som si to užila. Nemala som žiadne očakávania načítané zo sprievodcov, išla som ako tabula rasa a nakoniec som bola  príjemne prekvapená. Naviac máte väčší priestor na improvizáciu. Nie ste v strese, že musíte stihnúť ešte pamiatky zo stránky 64 a nestojíte vo fronte na pravdepodobne najdrahší sacher v meste. Nehovorím, že sa musíte nutne bezcieľne túlať mestom – ale môžete. Ja som naviac veľkým zástancom toho, že najlepšie veci sa dozviete od miestnych. Kde sa najlepšie najem? Kde sú najlepšie párty? Čo tu máte najradšej a čo si pozrieť? Týmto jednoducho nemôžete urobiť chybu a vystúpite tak zo stáda turistov, ktorí majú pod pazuchou rovnakého sprievodcu od Lonely Planet.

Naplánovať si môžete aj popoludnie s kamarátkou.

Ja som teda pre zlatý stred. Naplánovať si, kam pôjdem, ako tam pôjdem, kde budem prebývať. Prečítať si aspoň niečo málo o cieľovej destinácií a o tom, čo sa tam dá vidieť, ale nechať si nejaký priestor na improvizáciu a okúzlenie. Úplne ale rešpektujem, že niekto je skrátka väčší pankáč a páči sa mu práve tá nepredvídateľnosť. Všetko rieši na poslednú chvíľu alebo napríklad až na mieste. A rovnako tak rozumiem tomu, že niekto je rád pripravený na všetko a využíva efektívne nielen svoje peniaze, ale aj čas. Ako je komu najlepšie. Hlavné je, že má človek chuť cestovať, spoznávať nové miesta a zažívať nové veci. Či už v Crown Plaza alebo na karimatke v parku. :-) A mne už to letí, adios!